Saturday, September 15, 2012

PERGADUHAN MENGAJAR ERTI PERSAHABATANEntry kali nie merupakan pengalaman ZIRA dengan rakan rakan yang jauh lebih moden dari ZAMAN 2020 .. Kenapa tajuk entry kali nie mengenai pergaduhan ??? sebab pergaduhan yang mengajar kita erti persahabatan yang sebenar ... Sebelum kita merapu dengan lebih jauh lagi izinkan zira mengklasifikasi apa maksud SAHABAT ... Sahabat adalah orang yang memiliki rasa tanggunjawab terhadap diri kita , tetapi tidak memiliki pertalian darah dengan kita . Dalam erti kata lain sahabat bukan lar dalam kalangan adik beradik tetapi berupaya mewujudkan hubungan yang mirip persaudaraan adik beradik . Sahabat adalah orang yang banyak memeberi manfaat dan kebaikan kepada kita , dan kita juga begitu .Sahabat adalah orang yang setiakawan , boleh membantu apabila kita berada dalam keadaan yang susah , dapat meredakan kesedihan kita , menghilangkan kebimbangan kita dan sanggup berjuang demi kebaikan kita . Selain itu juga sahabat adalah orang yang mampu menyimpan rahsia dan pandai menutup aib kita . Mereka juga akan sentiasa melindungi kita :) Sahabat tidak semesti memiliki minat dan pendapat yang sama dengan kita , tetapi mereka akan sentiasa ada apabila kita memerlukannya . Sahabat adalah orang orang yang sangat menyanyangi kita kadang kala mereka merupakan penjaga , pelindung dan semangat mereka akan sentiasa ada bersama kita . Pendek kata sahabat boleh menentukan corak hidup kita . Tengku rasa anda semua mesti tahu apa makna SAHABAT dan KAWAN ??? yang tak tahu buat buat lar tahu yer hehehehe ... Secara jujurnya sukar untuk kita menjaga hubungan kita dengan sahabat kalau kita tak polish hubungan tue tetiap hari lama lama retak pada hubungan tu kita akan nampak .. Seperti permata kalau lama lama tak polish permata ia akan nampak DULL ... Tahu tak DULL tue ape ??? DULL means pudar  kalau nak tahu lagi apa makna DULL buka kamus dewan bahasa muka surat 118 pasti jumpa :) .

Pergaduhan merupakan perkara biasa yang sering terjadi dalam persahabatan tak kira pasal awek ker pakwe kerr or somenthing yang lebih berat dikenali sebagai DENGKI , CEMBURU , dan KHIANAT ... Jika kita dapat buang semua pemikiran negatif terhadap sahabat kita Insyaallah hubungan kita akan berkekalan sampai bila bila :) Macam zira sendiri always boleh dikatakan setiap hari bergaduh dengan sahabatku walaupun kita orang duduk sebelah menyebelah didalam kelas yang sama ... Tapi biasa lar bergaduhan dengan sahabat bukan macam kita gaduh dengan musuh 5 minit lepas tue baik balik , siap boleh buat lawak lagi hahah .. Kan betul tak kalau tak cayer cakap dengan nurazira ali nie :) 

Akhir kata sebelum Tzira  publish entry nie hope u guys semua dapat menerima segala entry entry zira dengan hati yang terbuka walaupun entry zira tak sehebat entry kamu semua . zira masih metah dalam dunia BLOGGER apa apa pon minta anda semua memberi tunjuk ajar agar zira dapat menghasilkan sebuah karya yang berguna pada kita semua :) Dan lagi satu jika kita ada melakukan kesalahan dekat SAHABAT kita masih belum terlambat untuk kita mintak maaf  sebelum AJAL kita sampai . Kita tak tahu bila kita akan mati itu semua ketentuan TUHAN ... Ingat kesalahan kita dengan tuhan dapat diampun dengan berdoa kepadaNYA tapi kesalahan kita dengan manusia adalah dengan meminta maaf kepada agar dia dapat memaafkan kita dengan hati yang terbuka :) AMIN 

No comments:

Post a Comment