Friday, October 14, 2011

JALAN BIAR KE DEPAN Nak Buat Apa Bila Dah Single???

Kali ni nak story benda yang macam serius skit... Sebab akhir-akhir ni banyak kali terjumpa blog yang cerita pasal putus cinta.. Pasal pasangan curang, ada orang lainla... Ada yang dah bercinta 6 tahun, 8 tahun, cuma yang 10 tahun belum jumpa lagi... Bercinta plak sejak zaman sekolah, zaman belajar, zaman kerja & zaman tok kaduk lagi... Aku yang baca ni pon rasa touching hah... Kalo dah bercinta lama-lama then terputus tengah jalan saper yang tak kecewakan.... Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul... Lagi2 plak kalo 1st luv kan...Kalo monkey luv tu lain citer la....Ibarat orang dulu2 kata sesaat diperlukan untuk kita suka, seminit untuk kita sayang, sehari untuk kita bercinta tetapi bertahun-tahun diperlukan untuk melupakan orang yang kita sayang.
Bukan mudah nak terima kenyataan dan bukan mudah nak lupakan orang yang tersayang macam tu aje even perasaan geram,  marah dan sakit tu ada.... Lagi-lagi plak dapat tahu yang partnernya curang, ada pompuan lain...Selalunya  orang kata lebey baik putus cinta sebelum ada apa2 ikatan daripada putus cinta bila dah bertunang, dah berkawin, dah beranak-pinak... Tak ke haru kalo macam tu...  Tapi apa yang berlaku semuanya ada hikmah... Cepat atau lambat je baru kita tau...  Macam kata2 dalam novel tu, tengah sedap angin sepoi2 tetiba hujan turun....Tapi lepas tu kita pon tak sedar pelangi pun muncul... Orang yang pernah putus cinta ni boleh kata orang yang beruntungla... Yelah dengan pengalaman akan mematangkan seseorangkan... Semakin banyak pengalaman kita ada semakin banyak yang kita bole belajar...  

So bila dah putus dan kembali single apa yang perlu buat??? Hah ni DR. LUV  nak story apa perkara penting yang kena buat. Hah bab2 Luv ni tetiba bole jadi DR plak...Tapi benda ni lebih sesuai untuk kes ada orang ke3 atau bahasa sopannya partner curang... Tapi kajian menunjukkan kebanyakan kes putus cinta ni adalah disebabkan orang ketiga... Betul ke tidak tu tak taulah... Tapi bile hati dah tak suka macam2 alasan boleh dibuat... So sebelum terlajak lagi jauh ni tips2 dia  :








1)      Kena behenti berharapla... Harap apa??? Behenti berharapla yang ex tu akan kembali kat kita semula... Kalo dah sayang sgt 2 mesti ada harapan macam gitu kan...Kalo tak banyak sikit pon mesti ada kan...Betul tak??? Hah tak baik2 tipu bulan pose kang nanti kena berak sembelit baru tau...

2)      Jangan contact lagi.... Kalo dah putus nak buat apa contact lagi kan... Wat sakit hati aje...  Tak payah nak sakitkan hati yang da sedia sakit tu...  Kalo da pernah curang tak mustahil ex akan buat lagi... So better tutup buku lama, bukak buku baru terus... Past is past ok... Yang penting bukan Dap, Pkr atau BN ok...

3)      Kalo dulu asyik berdating aje, sekarang mesti banyak masa terluangkan...Masa terluang ni la kena buat benda yang berfaedah.. Macam buat doddle ker buat coklat kecik2 yang comel tu.. then jual... Untung banyak wooo... Lagi2 sekarang tengah musim benda ni... Apa tak reti?? Hah kalo tak reti belajarla la kan... Kalo nak buat benda tu susah isilah masa terluang tu buat benda lain macam keluar dengan kawan2 ker kan... hah tak ramai kawan??? Kalo  macam tu pegilah main game,main bowling ker .... Kalo main game ni komfem akan rasa cepat je masa berlalu.. Tak cayer pegila main game strategi tu... Sejam rasa macam seminit aje... Yang penting jangan duduk sorang2 n termenung lama2...

4)      Orang tua2 kata barang lama usah dikenang.. Nanti merana diri...So nak elak terkenang barang lama, beli la barang baru...  Cari la bf/gf baru... Kan sekarang banyak social network, so gunakan jela....Ceh cakap macam senang... Sebab senang la cakap macam tu... Tapi nak cari janganla terburu2... Biarlah orang kata alah membeli menang memakai.... Biar lambat asal selamat... Jangan terlepas dari mulut buaya tapi masuk mulut naga sudah...

5)      Muhasabah diri. Think positif. Anggaplah dengan putus ni kita akan jumpa dengan seseorang yang lagi baik, lagi sesuai, lagi sempurna dan banyak benda yang lagi2 bagus dari sebelum ni... Macam orang selalu kata kadang2 tuhan temukan kita dengan orang yang salah sebelum kita jumpa dengan orang yang sebetulnya... So biarlah tak kekal dengan cinta pertama tapi kekal dengan cinta yang terkahir selama-lamanya...

    Ok cukupla setakat ni aje nak share... Kang tulis panjang2 orang pon malas nak bacakan... Benda ni pon base on pengalaman dari bacaan, kawan2, DLL... Pengalaman diri sendiri ??? Ohhh biarlah rahsia... 

Bukan cinta namanya kalo sakit,
     Jangan bawa hati yang lara,
 Dari sakitla senang untuk bangkit,
      Barulah peroleh kejayaan gembira...











clik untuk tgk pic nie k .....

1 comment:

  1. macam bukan kau yang tulis. aku tahu lah! Fake + annoying!

    ReplyDelete